Sendviç Dükkanı Açmaq, Maliyyəti, Qazancı
Sendviç dükanı açıb pul qazananlar da var, qısa zamanda bağlamaq məcburiyyətində olanlar da. Bəs siz hansı olmaq istəyirsiniz? Əvvəla, sendviç mağazası açmaq üçün heç bir təcrübəyə ehtiyacınız yoxdur. Bu baxımdan çox sərfəli biznesdir. Təbii ki, bu hissə yeganə üstün cəhət deyil. Mənfəət marjası, işdə oturma vaxtı, qısa iş saatları kimi bir çox digər müsbət cəhətləri saya bilərik. Sistemli iş axını təmin edə biləcəyiniz bir sendviç mağazası açsanız, bu biznesdən pul qazanacağınıza əmin ola bilərsiniz. İndi isə sendviç dükkanı açmaq, sendviç mağazası açmağın maliyyəti və qazancı haqqında ətraflı məlumat verək.
Bu işlə məşğul olmaq və pul qazanmaq istəyirsinizsə, iş yerləri ətrafında mağaza tutmalısınız. Maşında sendviç satmağı düşünürsünüzsə, bunu unudun. Bələdiyyədən səyyar satış maşını vəsiqəsini almaq çox çətindir. Həm də bu sektorda brend olmaq istəyirsinizsə, mağaza açmalısınız. İş yerlərinin sıx olduğu yerdə özünüz üçün mağaza yeri müəyyənləşdirin. Bir şərtlə ki, təbii ki, piyada dövriyyəsi olsun. Belə bir yerdə sendviç mağazası açmaq çox güman ki, pulunuza qənaət edəcək. Əlbəttə ki, etməli olduğunuz hər şey bu deyil.
Bir çox sendviç mağazasına baş çəkdim və hamısında analiz etdim. Təəssüflər olsun ki, onların əksəriyyəti filiallaşmaq və franchise vermək üçün peşəkar səviyyədə irəliləmir. Misal üçün; İnanıram ki, ən yaxşı işi görəcək sendviç dükanları bufet tərzində olanlardır. Bəli, bu şəkildə iş aparan sendviç mağazaları var. Ancaq səhər növbə çox olduğuna görə, müştəri nə istədiyinə tez qərar verməlidir. Üstəlik, qiymətin hansı əsasla edildiyi barədə məlumat yoxdur. Soyuq sendviçə 6 ədəd ərzaq qoyduranda, 10 ədəd qoyduranda eyni qiyməti verir. Təəssüf ki, bu sistemi yaradan mağazalar demək olar ki, yoxdur. İndi sendviç mağazası açmaq istəyənlər üçün bütün detalları araşdıraq.
Mündəricat
Sendviç Dükkanı Açmaq
Sizə sendviç dükanlarının əsl problemlərini dedim. Ancaq qapıda növbələr olan mağazalar var. Amma arxayın olun ki, həmin müəssisələrin şaxələnməsi çox çətindir. Təbii ki, yaxşı nümunələr var. Dilerlik etməyi bacaran və korporativ şirkət olanlar.
Əgər sendviç dükanı açmaq istəyirsinizsə, bu işi sistemləşdirməyin yolunu tapmalısınız. Bəli, qarşınızda sendviç materialları ilə; kolbasa, yumurta, pendir sortları, çedar, bastırma, yağ, şokolad kimi ən az 40 növ məhsul olmalıdır. Müştəridən nə alacağını soruşsanız, ən azı 5 dəqiqə çəkəcək. Müştərilər qərarsız olurlar. Səhər ac olan insandan nə istədiyini soruşduqda, çörəyə 40 növ səhər yeməyi məhsulu qoymağı xahiş edə bilər.
Müştərilərinizə seçimlər verməlisiniz. Və ya seçimi asanlaşdıra bilərsiniz. Misal üçün; Şirin sendviç, ləzzətli sendviç, pendir menyusu və ya salam menyusu kimi hazır məhsullar təklif etməlisiniz. Bundan əlavə, siz müştəriyə broşür verib, ondan nə istədiyini qeyd etməyi xahiş edə bilərsiniz. Burada vacib olan şey qiymətləri necə təyin etdiyinizdir. Müştəri nəyə görə ödədiyini bilməlidir. Bunun üçün hər 40 növ məhsulda əlavəyə görə ödəyəcəyi qiyməti göstərin. 3 dilim kolbasa 1 manat, 2 dilim çedar 1 manat, 1 dilim bastırma 2 manat kimi seçimlər yaratmalısınız. Beləliklə, seçim edən müştərilərə daha aydın olacaq və nə istədikləri mövzusunda qərarsız qalmayacaqlar.
Bir çox sendviç dükanları gəl-götür prinsipi ilə fəaliyyət göstərir. Müəssisə daxilindərestoran şəklində iş görən sendviç dükanlarının sayı azdır. Bu, həddindən artıq çox iş saatları ilə əlaqədardır. Alkoqolsuz içkilər satmaq istəyirsinizsə, restoran şəklində fəaliyyət göstərə bilərsiniz. Təbii ki, bu çay və ya müxtəlif içkilər üçün əlavə işçilər işə götürməli olacaqsınız. Kadr dəyərinin ən az 500 manat olduğunu nəzərə alsaq, özünəxidmət seçimi daha sərfəli olacaq. Minimum işçi sayı ilə sendviç dükanı açmaq ilk hədəfiniz olmalıdır. Çünki əməliyyat icarəsi və personal xərcləri qazancınıza ən böyük maneə ola bilər.
Sendviç Dükkanı Necə Açılır?
- Bir çox biznes ideyalarında açacağınız biznesdə kapitalın miqdarının önəmli olduğunu daha əvvəl qeyd etmişdim. Dedim ki, xüsusilə tost dükkanı açmaq istəyənlər iş görmək üçün dekorasiyaya fikir versinlər. Bununla belə, sendviç mağazası açmaq üçün vəziyyətlər fərqlidir. Burada sendviç dükanının ölçüsü az-çox aydındır. Başqa sözlə, ilkin mərhələdə yüksək kapital ayırmağa ehtiyac yoxdur.
- Biznes plan və yol xəritəsi yaratmalısınız. Sandviç məhsulları alaq, dükanı açandan sonra nə edəcəyimizə qərar verərik desəniz, olmaz. Hər hansı bir kapital xərcləməzdən əvvəl hansı bizneslə məşğul olacağınızı, yaradacağınız menyuları və məhsul qrupunu planlaşdırmalısınız. Bu mərhələdə edilməli olan hər şeyi atlamadan yazın.
- İndi bir mağaza icarəyə götürməyə hazırsınız. İş yeri tranzit marşrutları olan yerlərdə mağaza tapmaq asan deyil. Ancaq mümkünsüz deyil. Bu iş üçün 20 m²-lik bir mağaza sizə kifayət edəcəkdir. Əsas küçədə belə bir mağaza tapdığınız anda onu icarəyə götürə bilərsiniz.
- Hər hansı bir alış-veriş etməzdən əvvəl vergi lövhəsi alın. Bunun üçün mühasiblə müqavilə bağlamaq kifayətdir. Mühasib bu mərhələdə hazırlanmalı və qəbul ediləcək lazımi sənədlər barədə sizə məlumat verəcəkdir.
- Təmir etməyə hazırsınız. Müştərilərin təmir zamanı mağazaya asanlıqla daxil olub çıxmasını təmin edin. Aldığınız armaturları qoyacağınız məhsullara uyğun olaraq sifariş edin.
- Mağazanı açacağınız gündən əvvəl bütün məhsullarınızı hazırlayın. Artıq açılış üçün hazırsınız. İlk gün biznesin qarşısına stend qoyub broşürlər və ya dequstasiya məhsulları paylaya bilərsiniz. Bu işinizi tez zamanda tanınmasına kömək edəcək.
- Növbəti mərhələ qiymət siyasətinə və edəcəyiniz reklamlara görə dəyişəcək. Bir şərtlə ki, hazırladığınız sendviçlərin dadı və keyfiyyəti yaxşı olsun.
Sendviç Dükkanı Açma Maliyyəti
20 m²-lik sendviç dükanının açılmasının dəyəri 3 min manat ilə 6 min manat arasında dəyişir. Bu artımda ən böyük amil reklam materialları və təmir xərcləridir. Üst həddi istəsəniz, hətta 10 min manata edə bilərsiniz. Təbii ki, ilkin mərhələdə yüksək qiymət sərf etməyin mənası yoxdur.
Elə mağaza sahibləri var ki, maşında sendviç sataraq simit sarayı açıblar. Böyümək üçün əvvəlcə cari işinizin baş tutmasını gözləməlisiniz. Minimum kapitalla sendviç dükanı açaraq inkişaf etməlisiniz. Nə qədər ki, biznesiniz yaxşı gedir, siz xərclərinizi addım-addım artıra bilərsiniz.
Sendviç Dükkanı Nə Qədər Qazandırır?
Sendviç mağazasının nə qədər qazanacağı tətbiq edəcəyiniz qiymət siyasətindən və gündəlik dövriyyə rəqəmlərindən asılıdır. Bu sektordan pul qazandığınızı deyə bilməniz üçün qiymətləri elə təyin etməlisiniz ki, ən azı 100% qazana biləsiniz. Təbii ki, ətrafınızdakı müştərilərin alıcılıq qabiliyyətini də nəzərə almalısınız. Bölgənizdən asılı olaraq 15 manata sendviç satmaq gülünc ola bilər.
Döner, Pilavcı, Tostçu kimi sektorların sürətli böyüməsinin səbəbi fast food sektorunda yaşanan böyümədir. Eyni sərmayələr sendviç sektoruna qoyulsa, o da bu artımdan öz payını alacaq. Bir şərtlə ki, qiymətlər münasib olsun. Döner üslublu məhsulların populyar olmasının digər səbəbi isə onların sərfəli olmasıdır.
Sendviç Dükkanı Açmaq üçün Lazımlı Sənədlər
- Lisenziya ərizə forması
- 2 ədəd vəsiqəlik şəkil
- Şəxsiyyət vəsiqəsinin surəti
- İcarə müqaviləsi
- Fəaliyyət sertifikatı
- Sahibkarlar Palatasının Qeydiyyatı
- Məhkumluq haqqında arayış
- Yaşayış yerindən arayış
- İmza sirkulyarları
- Yanğınsöndürmə Briqadasının Uyğunluq Hesabatı
Bu sənədləri əldə etməzdən əvvəl bələdiyyənizin lisenziyalaşdırma idarəsinə müraciət edin. Bu biznes açılışı sənədləri hər bir bələdiyyə üçün fərqli ola bilər. Ən dəqiq siyahını öz bələdiyyənizdən ala bilərsiniz.
Sendviç Dükkanı Açmaq İstəyənlərə Məsləhətlər
- İşinizin sürətli və sistemli olması çox vacibdir. 5 manat ilə 10 manat arasında sendviç sataraq pul qazanmaq üçün hər şeyin sürətli işləməsini təmin etməlisiniz.
- Biznesdəvitrin reklamları etmək çox vacibdir. İnsanların piroq və tost yeməsinə mane olub sendviç təklif edirsiniz. Yaxşı reklam etməlisiniz.
- Subway və Duran Sandwich bu sənayedə sizin rəqiblərinizdir. Əgər peşəkar məqsədləriniz varsa, mütləq gedib onları öyrənin. Nəyi yaxşı etdiklərini düşünün və bunu öz biznesiniz üçün tətbiq edin.